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Wearing modified harness

Situation
Class rules permit the use of a harness, with a maximum weight of 4kgs.

A competitor uses a harness which weighed 2.5kg when purchased and 3,9 kg after being
modified.

Question
Will it qualify as wearing equipment for the purpose of increasing competitor’s weight?

Answer

It depends.

If the primary purpose for modifying the harness is to increase its weight by adding
heavyweight elements or components, wearing such equipment will be considered as
purposeful increasing of competitor’s weight and therefore it will break rule 50.1(a), even if
the harness is within the maximum weight allowed by the class rules.

The same principle applies to wearing an unnecessarily heavy unmodified equipment.
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Q&As reflect the opinion of experienced race officials, they are not authoritative interpretations of the rules.
Q&As only address the specific question and not all of the factors a protest committee will need to consider in a hearing.



